Hundgården

 

Hönshuset som blev till hundhus …med anslutande hundgård.

Innan jag började göra om hönshuset så var golvet täckt med gammal ingrodd hönsbajs och halm. Det var värphyllor längs ena väggen och sittpinnar här och där. Hönsluckan som fanns är nu förtäckt och en utgång till hundgården sågades ut på väggen mittemot ingången (dörren).  Här är allt som har hänt med hundhuset och hundgården.

12-06-21

Vi har börjat förbereda hundgården inför vintern så att hundarna kan vara ute när vi jobbar utan att behöva frysa. Vi har börjat bygga ett vindskydd utanför hundluckan så att det inte ska blåsa in så mycket. Reglarna och taket är på plats. Vi hade lite gammal takplåt låg och skräpade, så vi pusslade ihop det.

 

Så här är det tänkt när det är klart med väggarna på plats

Vindskydd

Mer som ska göras är att försöka få tag på en riktig plastridå att hänga vid hundluckan. Den som sitter nu är för tunn och det blåser rakt igenom. Värmelampa ska köpas och hängas upp ovanför sängarna i hundhuset.

plastrida     varmelampa

Sen får vi se om jag kommer på något mer. Spotlights i taket, takfönster, platt-TV, luftvärmepump och en AC till sommaren Nyah-Nyah Blinkar

Posted in Hundgården | 3 Comments

12-03-23

Eftersom Joppe rymde ur hundgården i måndags genom att tänja upp hönsnätet så har jag satt upp minknät runt hela hundgården. Det kan han inte ha sönder och ta sig igenom. Jag har även tagit bort några plankor och satt nät på ytterdörren till hundhuset. När det är varmt ute tänkte jag att innerdörren kan vara öppen så de kan vara i den yttre delen också och få in lite mer ljus och kunna titta ut åt det hållet. Jag har även installerat en frostvakt i hundhuset. Den värmer inte jättemycket, men lite i alla fall. Jag ska även köpa värmelampor att hänga över deras sängar …men nu är det 20 grader varmt ute, så sommaren är väl sakta på väg.

Posted in Hundgården | Leave a comment

12-03-04

Nu händer det lite mer i hundgården igen. Jag har isolerat golvet med 3 cm cellplast (frigolit) och lagt golv. Golvet är av nexfor som är en spånskiva av grövre sågspån. Det var billigt och jag har ändå mattor ovanpå. Jag krattade ut en massa löv ur hundgården så att inte ormar trivs lika bra där när dom vaknar. Ormskrämmaren kommer jag sätta ut så fort tjälen släpper, så får vi hoppas att dom håller sig därifrån.

Posted in Hundgården | Leave a comment

11-08-23

Eftersom Thor och Joppe hade otrevligt sällskap av en huggorm när de var ute i hundgården för några veckor sedan, så köpte jag en ormskrämmare:

Ormskrammare

Den är egentligen till för Sorkar och Mullvadar, men där jag beställde den stod det även Ormskrämma. Den ska grävas ner i jorden och skickar ut pulserande vibrationer var 25:e sekund och på ett område av ca 1000 kvm. Ormar gillar ju inte heller vibrationer i marken.

Så nu har jag grävt ner den bland buskarna i mitten av hundgården och lagt stenar för, för Joppe var där och skällde och krafsade på den när den lät lite. Jag har även rensat upp lite, tagit bort små buskar och gamla lövhögar som fanns där ormen var. Förhoppningsvis funkar den. Jag har inte sett några fler ormar än, men det behöver ju inte vara ormskrämmarens förtjänst …hoppas kan man ju.

 

Posted in Hundgården | Leave a comment

11-06-06

Nu är hundgården Joppe-säkrad. Jag har satt hönsnät från marken och 1 m upp innanför viltstängslet så att Joppe inte kan ta sig ut. Vi kommer nog inte lägga in något nytt innergolv i hundhuset som det ser ut nu. Dom kommer ändå inte vara i hundgården på vintern. Båda är ju sånna fryslortar och även om de trivs ok där ute, så går de nästan aldrig in i hundhuset, utan ligger mest vid grinden och trycker när de är själva där. Dom är ju inte direkt några hundgårdshundar utan vill hellre vara inne i värmen på vintern. Men det är bra att ha hundgården ändå. Speciellt på sommaren så de får vara ute mer när det är fint väder och dom vill gärna dit och busa när jag är med.

Vi har ju i alla fall yttergolvet täckt med mattor och nu har de fått en madrass och säng att ligga på så det är lite mysigare i hundhuset.

Posted in Hundgården | Leave a comment

10-10-09

Nu har Thor fått en upphöjd liggplats också i form av några gamla träpallar som är ihop spikade. Den är 60 cm hög, så 1 dm högre än minimi höjden enligt jordbruksverkets regler. Hindret är sänkt så nu skuttar han över det också, men bara om jag hoppar före och mutar med godis eller pinne. Jag har satt för en plastridå vid ingången till hundhuset så att det inte blåser och regnar in så mycket. 

Posted in Hundgården | Leave a comment

10-09-29

Det har blivit lite förbättringar i hundgården. Maskorna i viltstängslet är ju ganska stora och Thor tryckte ut huvudet, så eftersom vi hade en massa stängsel kvar så satt vi upp resten också omlott så att maskorna blev mindre. Nu finns det ingen risk att han försöker trycka sig ut och fastnar. Det är stadigt och bra. Jag har också byggt ett agilityhinder. Inte för att Bullmastiffen är den ideala agilityhunden, då de inte anstränger sig i onödan, men jag tänkte att det kunde vara kul att prova. Han skuttar ju över stockar i skogen utan problem. Det är lite rangligt hinder, men det duger. Jag försökte få honom att hoppa över, så jag hoppade själv och försökte få med honom. Han sprang bara fram och tillbaks bredvid hindret och tyckte att jag var jätteskojig. Jag ska ta och fixa så det går att sänka det, få se om det hjälper.

Posted in Hundgården | Leave a comment

10-08-05

Vi fick en grästrimmer som jag har trimmat lite med i hundgården, så nu är det inte lika vildvuxet längre. Nu ser man att det finns lite bärbuskar också (hallon och röda vinbär). Det skulle vara skönt att få bort några av de fula Ölandstokarna, men de får vara så länge. Igelkottsstaketet har vi tagit bort eftersom igelkottarna ändå har flyttat ifrån det boet. Thor lyckades i alla fall kräla sig under det. Thor låg och övervakade när jag rensade ogräs i landet också. Det enda som inte var ogräs var pepparrot, men ska jag odla lite grönsaker där nästa år.

Posted in Hundgården | Leave a comment

10-07-01

Grinden har målats vit och vi har satt ett staket för igelkottsboet, så att inte Thor är där och bråkar med dom. Hundluckan skickade jag tillbaks eftersom den var lite liten, så nu har vi sågat upp ingången till hundhuset så att han kan gå rakt in. Vi ska hänga för tjockare plast där sedan när det börjar bli kallare så att det håller sig lite varmt där inne. Thor har varit ganska mycket i hundgården nu och det går bra. Han fick vara där 4 timmar när vi var borta på midsommardagen och när jag gick in i hundhuset och ropade på honom, så kom han in och var så glad, men sen fick han syn på sitt ben som låg där inne, så då tog han det och sprang ut i hundgården igen. Jag fick ropa på honom igen så han följde med in, så han verkar trivas där.

Vi har lagt ett par gamla mattor på golvet så länge tills det nya golvet är på plats. Vi har också satt dit en skiva för isoleringen på dörren. Jag ska ta och köpa en ordentlig mat- och vattenskål som han kan ha där ute också.

Posted in Hundgården | Leave a comment

10-06-16

Nu är det färdigmålat i hundkojan ..fast den är nästan lite för stor att kalla för koja, så det får bli hundhuset istället. Golvet får nog vänta ett tag. Det är ingen panik försen det börjar bli kallare. Det ska bara sopas rent ordentligt och sättas dit en skiva för isoleringen på dörren så kan Thor vara där inne i alla fall. Hundluckan är ditsatt. Det behövs bara lite plankor under och på sidorna om den. Luckan beställde jag från Lundhs Produktion och är tillverkad i okrossbar PVC-plast med kanter av aluminium + borstlist. Den är ljudlös och tätslutande. Nu gäller det bara att få Thor att gå igenom den.

Vi har börjat träna Thor att vara i hundgården lite kortare stunder och det fungerar bra. Han varken gnäller eller skäller …fast skäller gör han ju nästan aldrig annars heller. Vi törs dock inte åka iväg och lämna honom där än försen vi har lagt sten runt hela, ifall han skulle få för sig att gräva sig ut. Vi måste ju också se till så att han törs gå in i hundhuset först ifall det blir oväder.

Posted in Hundgården | Leave a comment